czwartek, 19 lipca 2012

Galaretka z truskawek

Pyszna galaretka ze świeżych truskawek :)

Składniki:
- ok. 500g truskawek
- ok. 1,5 szklanki wody
- 3 łyżeczki proszku agar agar (1 łyżeczka na 300ml płynu, ale dałam trochę więcej dla pewności)
- ew. cukier trzcinowy (dałam ok. 6 łyżek)
- ew. sok z cytryny

Truskawki zmiksować z wodą. Dodać cukier, agar, wymieszać i zagotować. Gotować przez parę minut, co chwilę mieszającPrzelać do dowolnego naczynia, ja użyłam silikonowych foremek. Galaretka tężeje w temperaturze pokojowej. Z podanych proporcji wyszło 6 serc takich jak na zdjęciu + jedna szklanka.
Jeśli galaretka np. nie jest dość słodka, teoretycznie można ją znowu podgrzać i dosłodzić.
Zapewne konsystencja galaretki bardziej by przypominała sklepowe przy użyciu soku zamiast musu owocowego.

Galaretka ma niebiańsko truskawkowy smak :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz