Ciasto:
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 5 łyżek oleju
- 2 1/2 szklanki mąki graham
- 1 szklanka mąki białej
- 2 łyżki mąki z amarantusa (opcjonalnie)
Drożdże posypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, wymieszać je z dwoma łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wymieszać z olejem, maka graham, białą i z amarantusa. Znowu odstawić na 20 minut.
Nadzienie:
- 700ml czerwonych porzeczek
- szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku agar agar (aby po upieczeniu nadzienie miało stalą konsystencję)
Porzeczki zmiksować z cukrem i proszkiem. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty, układać je w foremkach na muffiny, do środka wlewać 1-2 łyżki nadzienia i zamykać. Piec 15-20 minut w temp. 180*C.
Z porcji wyszło ponad 20 ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz