środa, 25 lipca 2012

Drożdżowe ciastka z nadzieniem z czerwonych porzeczek

Ciasto:
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego

- 5 łyżek oleju
- 2 1/2 szklanki mąki graham
- 1 szklanka mąki białej
- 2 łyżki mąki z amarantusa (opcjonalnie)

Drożdże posypać cukrem. Gdy się rozpuszcząwymieszać je z dwoma łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wymieszać z olejem, maka graham, białą i z amarantusa. Znowu odstawić na 20 minut. 

Nadzienie:
- 700ml czerwonych porzeczek
- szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku agar agar (aby po upieczeniu nadzienie miało stalą konsystencję)

Porzeczki zmiksować z cukrem i proszkiem. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty, układać je w foremkach na muffiny, do środka wlewać 1-2 łyżki nadzienia i zamykać. Piec 15-20 minut w temp. 180*C.
Z porcji wyszło ponad 20 ciastek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz