wtorek, 24 lipca 2012

Lasagne z bakłażanem

Lasagne była pyszna i otrzymała wiele pozytywnych komentarzy od mięsożerców:
"Nie zwróciłoby się uwagi na brak mięsa, gdyby się nie wiedziało, że jest wegańska",
"Jest bardzo, bardzo, bardzo pyszna",
"To najlepsza lasagne, jaką jadłem w życiu (a było ich wiele)",
"Sos pomidorowy połączył sie z beszamelem, i powstał nowy przepyszny sos".

Ilość porcji wystarczyłaby dla 5-6 osób. Użyłam formy o wymiarach 32 x 22cm. Wyszły po dwie warstwy makaronu i sosów, dobrym pomysłem byłoby użycie mniejszego naczynia.

Potrzebne będą:
- pełnoziarnisty makaron do lasagne

Sos pomidorowy:
- 2 bakłażany (300g/szt, można użyć więcej)
- duża cebula, pokrojona
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4-5 pomidorów, pokrojone w kostkę
- 140g koncentratu pomidorowego
- 2-3 szklanki wody
- sól, pieprz, ew. oregano/ tymianek

Sos beszamelowy:
- 4 łyżki  margaryny/oleju
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 3 szklanki mleka sojowego
- sczypta soli, pieprzu i galki muszkatołowej

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1cm, posypać solą i odstawić na pól godziny. Po tym czasie wytrzeć je papierowym ręcznikiem. Cebulę podsmażyć, gdy się zeszkli dodać czosnek. Podsmażyć chwilę i dodać koncentrat pomidorowy zmieszany z woda. Doprawić, dodać bakłażany i dusić pod przykryciem aż zmiękną (ale nie będą brązowe), później dodać pokrojone pomidory. 
Z margaryny i mąki wykonać zasmażkę i stopniowo wlewać mleko sojowe. Gdy zgęstnieje dodać przyprawy.
Na spód naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego (bez warzyw), ułożyć płatki makaronu, nastepnie ułożyć baklazany, polać sosem pomidorowym i beszamelem. Następnie znowu makaron, bakłażany itd.
Zapiekać przez 35-40 (tyle ile jest napisane na opakowaniu makaronu) minut w temp. 200*C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz