wtorek, 17 lipca 2012

Makaron z sosem z soczewicy

Na dzisiejszy obiad dla czterech osób przyrządziłam makaron. Proste i smaczne, bo po co się męczyć cały dzień w kuchni?

Potrzebne będą:
- makaron razowy, 500g (to porcja dla 4 osób, ale można dać mniej, jako że makaron razowy + soczewica to sycące połączenie)

Na sos:
- ok. 250g soczewicy (rodzaj dowolny, ilość również zależy od upodobań)
+ Przyprawy (wybór dowolny):

- marchew (starta na tarce)
- 2 male cebule (pokrojone w kawałki dowolnej wielkości)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

- tymianek (według mnie świetna przyprawa dominująca)
- sos sojowy
- oliwa
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz

Dodatki:
- pomidory! Zamiast sosu można zrobić gęstą pastę na kanapki. Połączenie soczewica + pomidor jest genialne.
- zmielone siemię lniane/ sezam/ ziarna słonecznika/ pestki dyni

Soczewice ugotować i zmiksować na papkę. Dodać usmażoną marchew, cebule, czosnek, pozostałe przyprawy i wymieszać. Podawać z makaronem na ciepło, na zimno też jest dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz