środa, 18 lipca 2012

Muffiny waniliowe i czekoladowe z jagodami

Na muffiny prawie zawsze używam tego samego puszkowego przepisu.
Oto dokładny adres: http://puszka.pl/przepis/5665-muffiny_mufinki_z_jablkami.html

Jest to przepis baza, do którego można dodać dowolne owoce i przyprawy:

Składniki suche:
- 2 szklanki mąki (1:1 biała + razowa)
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
- ew. kakao

Skladniki mokre:
- szklanka mleka roślinnego (trochę więcej, jeśli używamy maki graham)
- 2 łyżki oleju

Dodatki:
- jagody/ maliny/ wiśnie/ pokrojone w kostkę jabłko/ pokrojony banan/ pokruszona czekolada/ orzechy

Suche składniki wymieszać i dodać do nich mokre. Ja podzieliłam ciasto na dwie części. Do jednej dodałam 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, a do drugiej 2 łyżki kakao. Do ciasta dodać jagody oprószone maką pszenną, aby nie opadały na dno ciastek. Nałożyć do foremek i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Z proporcji wyszło 18 muffinów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz