wtorek, 17 lipca 2012

Kokosowa bita śmietana

Bita śmietana z mleka kokosowego nie jest niczym nowym, jednak na wegańskim blogu nie może go zabraknąć. Zwłaszcza, że autorka uwielbia ciasta, kremy i bita śmietanę :)


Składniki:
- schłodzone mleko kokosowe
- cukier trzcinowy (mniej przetworzony i o niebo smaczniejszy od białego)

Uwaga:
Mleko kokosowe musi być dobrze schłodzone (od tego zależy konsystencja). Czasem wystarczy parę godzin w lodówce, ale lepiej aby się schładzało przez parę dni. Dobrym pomysłem jest zawsze posiadanie puszki w lodówce, którą możemy użyć w nagłych wypadkach :)
Najlepiej jest użyć mleka o wysokiej zawartości tłuszczu (17-18%). Trik polega na tym, ze tłuszcz ma się oddzielić od wody - na dnie puszki będzie warstwa wody, a na górze nasz krem. Lepiej uważać na dodatki (E+++), bo mogą one utrudnić ten proces.

Przepis jest prosty:
Zebrać z góry białą warstwę kremu i ubić z cukrem.

Krem nie był sztywny z powodu zbyt krótkiego czasu spędzonego w lodowce.
Śmietana kokosowa konsystencją przypomina bitą śmietanę na mleku krowim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz