Tarta jest pyszna, warzywa przyprawione sosem sojowym doskonale komponują sie z delikatnym beszamelem :)
Spód:
- 1/2 szklanki mąki graham
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka mąki z ciecierzycy
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3-1/2 szklanki wody
Suche składniki wymieszac. Dodać olej i wymieszać, następnie zagnieść z wodą. Odstawić na pól godziny do lodówki (może można pominąć).
Jeśli ciasto jest twarde i nieelastyczne należy dodać wody i zagnieść. Rozwałkować i wykleić ciastem formę o średnicy 26cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180*C.
Nadzienie:
- brokuł, pokrojony na małe kawałki
- duża cebula, posiekana
- 2-3 zabki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sos sojowy
Cebule podsmażyć, gdy sie zeszkli dodać czosnek i brokuła. Smażyć około minuty i polać sosem sojowym. Ułożyć na cieście.
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki margaryny lub 4 łyżki oleju
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- ok. 1,5 szklanki mleka sojowego
- po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Rozgrzany tłuszcz zmieszać z mąką. Stopniowo wlewać zimne mleko sojowe, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez chwilę i przyprawić. W przypadku powstania grudek przetrzeć sos przez sitko. Polać tartę. Dla ozdoby można posypać papryką w proszku.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180*C.
myślę, że niebawem zrobię takową tartę... Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń