1 szklanka suchej soi
woda
Krok 1:
a) ziarna soi namoczyć na noc
b) zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 godziny
Krok 2:
Zmiksować 1 szklankę soi z 2 szklankami wody i przecedzić przez ściereczkę, tak do wyczerpania soi.
Resztki soi to okara (patrz zdjęcie). Okarę zmiksować z wodą w stosunku 1:1 i przecedzić.
Okarę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, można z niej zrobić kotleciki.
Krok 4:
Przecedzony płyn to mleko sojowe, które trzeba gotować na wolnym ogniu. W pewnym momencie piana zacznie się podnosić. Wtedy trzeba wlać odrobinę zimnej wody, aby piana opadła - czynność wykonać 3 razy.
Po ugotowaniu mleko ostudzić i przechowywać w lodówce 4-5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz