Ciasto:
- 30g drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- czubata łyżka mąki pszennej
- szklanka letniej wody lub mleka roślinnego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki z amarantusa (opcjonalnie)
- 1 szklanka mąki graham (można dać więcej, odpowiednio zmniejszając ilość maki białej)
- 1 1/4 szklanki maki białej
- ew. wanilia, skórka cytrynowa lub cynamon do smaku
Nadzienie:
- dowolne owoce: jagody, wiśnie, maliny, jabłka, banany, brzoskwinie
- budyń
Drożdże posypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, zmieszać z łyżką mąki i dodać wody/mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (u mnie jest to piekarnik rozgrzany do temperatury 40*C).
Dodać olej, mąkę z amarantusa i graham. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąkę białą. Odstawić na 15 minut.
Formować drożdżówki dowolnej wielkości i kształtu, np. duże pierogi. Odstawić na 10 minut, piec ok. 15 minut w temperaturze 200*C.
Z proporcji wyszło 12 drożdżówek takiej wielkości:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz