niedziela, 12 sierpnia 2012

Marynowane kotlety z tofu

Tofu było mrożone i dzięki temu otrzymalo gąbczastą strukturę.
Marynata to przepis z tego bloga (http://hijaluna.wordpress.com/?s=facon). Zmodyfikowany, ponieważ nie miałam wszystkich składników.

Marynata, na ok. 100g tofu:
- 2 łyżki oleju
- łyżka ketchupu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta curry
- duża szczypta soli
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Składniki na marynatę wymieszać, tofu pokroić w plastry i obtoczyć w marynacie. Odstawić, żeby tofu nasiąknęło przyprawami. Kotlety smażyć na średnim ogniu  z obu stron, aż wytworzy się chrupiąca skorupka. Później ewentualnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

1 komentarz:

  1. Jak mi się zdjęcie wyświetliło na fb to myślałam, że znowu jakiś znajomy dodał zdjęcia mięsa z grilla. Ale to tofu <3 Muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń