niedziela, 19 sierpnia 2012

Mini "pieczeń" z tofu oraz puree ziemniaczane

Marynata do tofu (duża porcja):
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu
- łyżeczka curry
- łyżeczka papryki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki soli

- kostka tofu mrożonego

Tofu rozmrozić i odsączyć wodę, składniki na marynatę wymieszać razem. Tofu marynować przez ok. 30 minut. Następnie smażyć (lub grillować/ zapiekać) na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż tofu będzie zarumienione.


Puree ziemniaczane:
- ziemniaki
- mleko sojowe
- oliwa
- czosnek w proszku
- sól, pieprz
- tymianek

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać trochę oliwy i mleko sojowe, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz