niedziela, 26 sierpnia 2012

Ślimaczki serowe

Ciasto:
- 20g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki graham

Drożdże rozkruszyć i posypać cukrem. Gdy się rozpuszcza dodać łyżkę mąki i wymieszać razem z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać olej, mąkę pszenną, owsianą i graham. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Masa serowa:
- 250g tofu, odsączone
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z polówki cytryny
- pół filiżanki migdałów, namoczonych i posiekanych lub rodzynki
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- kilka łyżek mleka sojowego

Tofu zmiksować na gładką masę razem z odrobiną mleka i wymieszać z resztą składników.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masą z tofu. Zrolować jak makowiec, a następnie kroić na kawałki o grubości ok 2cm. Ślimaczki wyłożyć na blasze i delikatnie spłaszczyć. Piec w 200*C 10-15 minut, do suchego patyczka.


1 komentarz:

  1. Wow, naprawdę wyglądają jak serowe, ale jak takie bardziej na słono :) Podobają mi się

    OdpowiedzUsuń