niedziela, 5 sierpnia 2012

Waniliowy tofurnik z galaretką jagodową

Na małą formę o średnicy 18cm.

Masa z tofu:
- 700g tofu naturalnego (można dać mniej i użyć więcej mleka sojowego)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z polowy cytryny
- 5-6 łyżeczek proszku agar agar
- szklanka mleka sojowego
- nasiona z laski wanilii lub cukier waniliowy

Tofu zmiksować na gładką mase. Dodać resztę składników i zagotować. Wlać do formy i zostawić do ostygnięcia.

Galaretka jagodowa:
- szklanka jagód + dowolna ilość do ozdoby
- szklanka wody
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku agar agar

Składniki zmiksować i zagotować. Wlać do formy z tofu, na wierzch wrzucić jagody i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz