niedziela, 12 sierpnia 2012

Tarta porzeczkowa

Ciasto:
- szklanka mąki graham
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- ok 1/2 szklanki wody

Suche składniki wymieszać, dodać olej i utrzeć razem, następnie zagnieść ciasto dodając stopniowo wodę.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim forme o średnicy 26cm. Nakłuć widelcem i piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180*C.

Nadzienie:
- 4 szklanki czerwonych porzeczek
- 2-3 łyżki maki ziemniaczanej (aby powstał półpłynny sos porzeczkowy)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej)

Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na upieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać paski i ułożyć w kratkę na nadzieniu. Piec ok. 25 minut w 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz