- 30g drożdży
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- woda
- kilka łyżek oliwy
- 2/3 szklanki otrębów pszennych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone
- tymianek
- sól
Płatki owsiane przykryć wrzątkiem i zmiksowac z 1/2 szklanki wody i przecedzić.
Drożdże rozkruszyć i połączyć z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i mlekiem owsianym. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Następnie dodać oliwę, otręby i resztkę płatków owsianych z produkcji mleka, mąkę pszenną i zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać wody). Odstawić do wyrośnięcia na ok 30min. Cebulę podsmażyć na oliwie i przyprawić, ew. odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę ostudzić i dodać do ciasta. Formować bułeczki i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w temp. 200*C przez 13-15 minut.
Jeju, uwielbiam takie ^^
OdpowiedzUsuń