Te placki to nieco zmodyfikowany przepis na naleśniki z książki "Kuchnia Wegańska 300 przepisów na zdrowe i smaczne dania". Ciasto wykonane według przepisu na "naleśniki z kapustą i z grzybami" okazało się za gęste na naleśniki, więc dałam więcej wody i udało mi się usmażyć mini-naleśniki.
Ciasto:
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 150g mąki graham
- łyżka oleju
- szczypta soli
- woda
- ew. cukier
Zmielone płatki owsiane zagotować ze szklanką wody i solą. Tak oto powstały kleik ostudzić, a następnie dodać olej i tyle wody, aby konsystencja przypominała rzadką śmietanę. Smażyć z obu stron na wysokim ogniu na niewielkiej ilości oleju.
Sos porzeczkowy:
- filiżanka porzeczek
- filiżanka wody
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Porzeczki zagotować z wodą i cukrem. Dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i wymieszac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz