niedziela, 26 sierpnia 2012

Pizza z cukinią i sosem kokosowo-pomidorowym

Ciasto:
- 30g drożdży
- łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki
- pół szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych, lekko zmielonych (zastąpić mąką pszenną, jeśli wolimy lekkie i puszyste ciasto)

Drożdże rozkruszyć i posypać cukrem, a gdy się rozpuszczą, wymieszać z 1,5 łyżki mąki i wodą. Odstawić na 10min. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać trochę wody. Odstawić do wyrosniecia na godzinę. Rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 30x34cm, zawinąć brzegi i ułożyć na blasze.

Sos:
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki curry
- mała cebula, drobno pokrojona

- 400g cukinii, pokrojonej w plastry

Wszystkie składniki na sos wymieszać. Ciasto polać sosem, a następnie ułożyć na nim plastry cukinii. Piec w temperaturze 200*C ok. 15min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz