piątek, 31 sierpnia 2012

"Trufle" czekoladowo-kokosowe

Czekoladowe kulki, według mojej mamy przypominają trufle. Nie czuć w nich daktyli, smak kakao zdecydowanie dominuje. Smakowały każdemu, zwłaszcza mojej nauczycielce hiszpańskiego, która następnego dnia stwierdziła, że nie może ich zapomnieć i musi mieć przepis.

Na ok. 30 kulek:
- 2/3 szklanki migdałów
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki kakao
- ok. 19 daktyli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Migdały namoczyć przez kilka godzin. Daktyle obrać i usunąć pestki. Migdały zmielić razem z sezamem, a następnie połączyć z kakao, daktylami i olejem. Formować kulki i obtaczać w wiórkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz