czwartek, 20 września 2012

Lasagne z cukinią i mlekiem kokosowym

Składniki:
- makaron lasagne, razowy
- 3 średnie cebule, pokrojone w pół-talarki
- 140g koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów
- szklanka wody
- łyżeczka curry
- łyżeczka soli
- 900g cukinii, pokrojonej w plastry o grubości prawie 1cm
- 700-800ml mleka kokosowego

Cebule podsmażyć, następnie wymieszać z koncentratem, pomidorami, wodą, curry i solą. Trochę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 32 x 22cm, następnie ułożyć makaron, wylać połowę sosu pomidorowego, wyłożyć połowę plastrów cukinii i polać połową mleka, następnie znowu makaron itd. Piec w temp. 200*C przez 35-40 minut.


4 komentarze:

  1. Swietny przepis, bardzo mi sie podoba wykorzystanie mleka kokosowego jako zalewy ;) Fajny blog masz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OMFG, jakie to dobre. Właśnie jestem po wstępnej konsumpcji i normalnie czapki z głów. Podejrzewałem, że będzie smaczne, ale nie że aż tak O_O Jedynie konsystencja wyszła mi zbyt luźna, ale w sumie tyle co wyjąłem z pieca, więc pewnie jeszcze się to ściągnie. Będę polecał!

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, na pewno wypróbuję! w ogóle fajnie tu u Ciebie :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega interesujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń