Składniki:
- ok. 750 g dojrzałych bananów (waga przed obraniem)
- kilka daktyli (użyłam 5)
- 1 1/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 11 g suszonych drożdży
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- ok. 2,5 szklanki mąki pszennej
Dodatki:
- nasiona wanilii
- cynamon
- szklanka orzechów/ rodzynek/ pokruszonej czekolady
Daktyle obrać, usunąć pestki i zmiksować z obranymi bananami. Do masy dodać płatki owsiane i odstawić, aby napęczniały Następnie wymieszać z resztą składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować bułeczki i piec przez ok. 10 minut w 220*C.
Uwielbiam banany w wypiekach, taką bułkę od razu bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńmniam :)))
OdpowiedzUsuńO mamo!
OdpowiedzUsuń