- szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (lub innego)
- 2 łyżki cukru
- 11 suchych drożdży
- 1,5 szklanki mąki graham
- 1 szklanka mąki pszennej
- woda
- 3-4 jabłka, pokrojone na małe kawałki
- 3 łyżki margaryny
- 3/4 szklanki cukru farin
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki wody
Płatki zalać wrzątkiem, gdy zmiękną wymieszać z olejem, drodzami, cukrem i mąką, w razie potrzeby dolać więcej wody. Ciasto odstawić, aż podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto jest klejące z powodu płatków owsianych, wiec należy je podsypać mąką i znowu wyrobić 2/3 ciasta rozwałkować, ułożyć w formie (ok. 20x30cm) i uformować brzegi, następnie przykryć jabłkami. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć w kratkę na jabłkach Margarynę roztopić, wymieszać z cukrem farin, cynamonem i wodą, a następnie polać ciasto. Piec w temperaturze 200*C przez ok. 20 minut.
Strasznie apetyczne! Nie myślałam, że jeszcze jakieś ciasto z jabłkami mnie zaskoczy :)
OdpowiedzUsuńIt makes my tummy roar for more just looking at it. :)
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda! :) skusiła bym się... :D
OdpowiedzUsuń