Składniki na 1 porcje:
- ok. 3/4 szklanki soczewicy
- ok. 1/2 szklanki majonezu (http://weganizmdomowy.blogspot.dk/2012/07/majonez-z-fasoli.html)
- jabłko
- mała cebula
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- pietruszka
Soczewicę ugotować, cebulę pokroić w drobna kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i doprawić, a na koniec posypać posiekaną pietruszką.
Wegański majonez robiłam kilka razy, ale jakoś nie zdarzyło mi się go wrzucić do sałatki... Czyżby awers do majonezowych sałatek z przeszłości? Przecież taki majonez jest bez porównania lepszy :)
OdpowiedzUsuńMmmm brzmi smacznie! :-) tym bardziej, że szalenie lubię soczewicę. Jednakże jako, że nie jestem weganką tylko wegetarianką może wypróbuję ten przepis z normalnym majonezem.
OdpowiedzUsuńasfirstamateur.blogspot.com
Ale sojonezy i ine takie są o niebo lepsze od tradycyjnych majonezów. Serio :)
Usuńo, mój majonez!
OdpowiedzUsuńjak miło
dziękuję :)
a sałatka super :))
znaczy przepis
wypróbuję! :)
Wyglada i brzmi smacznie! Musze sie ogarnac i zaczac jesc zdrowo!!!
OdpowiedzUsuń