wtorek, 29 stycznia 2013

Muffinki z jabłkami i "karmelem"

Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki graham
- ok. 2/3 cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2-3 łyżki oleju
- jabłko, pokrojone na małe kawałki

"Karmel":
- 3 łyżki margaryny
- 3/4 szklanki cukru brązowego farin
- cynamon (opcjonalnie)

Suche składniki wymieszać, a następnie połączyć z mlekiem i olejem. Dodać jabłko. Margarynę roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto nakładać do foremek, na wierzch wylać po ok. łyżce sosu karmelowego. Piec ok. 20 minut w 180*C.


5 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda. Bardzo proste, dziś wypróbuję na pewno, bo mam gości wieczorem :).

    OdpowiedzUsuń
  2. O chetnie bym zjadla takie babeczki :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zachęcające, że i ja spróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne. A jakiej firmy margaryna?

    OdpowiedzUsuń